Een van de lekkerste, zoetste zomergeuren vind ik die van de lindebloesem. Je kunt er een  heerlijke thee van zetten die, vanwege de zenuwsterkende en licht slaapverwekkende werking, heel geschikt is als rustgevende en slaapbevorderende thee. Dankzij de zoete smaak is de thee ook geschikt voor (drukke) kinderen.
Lindethee versterkt het immuunsysteem en werkt zweetdrijvend en is daardoor koortsverlagend. De slijmstoffen zorgen voor een verzachtend effect op de slijmvliezen ,  de saponinen werken slijmoplossend en de flavonoïden werken ontstekingsremmend.  Dus bij griep en verkoudheid is het een mooi alternatief voor aspirine en paracetamol.
Daarnaast is lindethee krampstillend en bevordert het de spijsvertering.  Dus na zwaar tafelen ook een prima theetje.
Drink niet meer dan 2 kopjes per dag, want lindebloesemthee heeft ook een bloeddrukverlagende werking. Om die reden wordt deze thee afgeraden voor mensen met cardiovasculaire problemen.

Heb je nog thee over dan is die ook heel geschikt om je haar mee na te spoelen.  Je haar wordt er lekker zacht van. Of voeg extra sterk getrokken thee toe aan het badwater; dat is heilzaam bij jeuk en eczeem.

Al met al een fijne thee om in huis te hebben. Je koopt lindebloesem kant en klaar in de natuurvoedingswinkel. Maar misschien vind je het veel leuker om de lindebloesem zelf te plukken. Op dit moment is de zomerlinde eigenlijk al uitgebloeid, maar de winterlinde bloeit nog volop.

Zelf plukken en drogen:
Je kunt de lindebloesem het beste plukken op een zonnige ochtend wanneer de bloesems droog zijn en de zonnekracht er in zit. De beste geneeskracht geeft  de bloesem wanneer ze net in bloei is of nog een beetje in de knop zit. Je plukt en gebruikt  de hele bloem , dus met  schutblad en al. Pluk niet van bomen waar veel verkeer langs komt i.v.m. fijnstof e.d. en let erop dat de boom geen plakkerige bladeren heeft, want dan zit er luis in de boom. Na het plukken leg je de bloemen gespreid te drogen op bijvoorbeeld een schone doek op een droge en donkere plaats. De bloemen zijn klaar voor gebruik als ze knisperig droog zijn.

Mentale kant:
Een verkrampt mens, mist warmte en gezelschap. Zeer gevoelig type, (te) open voor indrukken.

Lindeboom / Tilia cordata/ Tilia platyphyllos
De lindeboom kan wel 1000 jaar worden en is een heilige boom, gewijd aan de godin Freya. Vroeger werd eronder vergaderd en rechtgesproken (sub tilia). Misschien omdat de boom je in contact brengt met je  hogere zelf, waardoor je een zuiverder oordeel kunt vellen en de zaken onbevooroordeeld kunt overzien.
Probeer het zelf maar eens als je overzicht nodig hebt.

Lindebloesemthee
Handjevol gedroogde lindebloesems met schutblad 2-5 minuten laten trekken.
Let op: niet te lang laten trekken en drink maximaal 2 kopjes per dag. De thee is niet geschikt voor mensen met cardiovasculaire problemen.

Lindebloesemsiroop
Meng 500 gram suiker  met 1 liter kokend water. Vul een 2 liter pot met  lindebloesem en giet hierover de nog warme siroop. Laat 1 nachtje trekken. Giet de volgende dag af door een schone theedoeken pers de bloesems in de theedoek nog even uit zodat het aroma van de bloesems goed in de siroop komt. Bewaar de siroop in schoongekookte potjes of flesjes.

Lindesalade
Voeg gewoon wat jonge malse lindebladeren waar je de nerf uit hebt geknipt toe aan je salade. Dit geeft je salade een heerlijk aroma. Lindebladeren bevatten bovendien vitamine b,c,e, pro-vitamine a en de mineralen calcium, fosfor en magnesium ijzer, koper, silicium en zink. Voor een zoetere smaak en feestelijk  tintje kun je ook nog wat lindebloesem zonder steeltje toevoegen aan je salade.

Bronnen:
Wikipedia
Mens en Gezondheid
De Gazet
Ingrid Kropf
Eigen aantekeningen

© Mooi In Balans – vanaf juli  2018-heden

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *