Op dit moment zie je ze overal weer verschijnen; de paardenbloem (Taraxacum officinale). Het is dan ook een veel voorkomende wilde plant. Leuk dus om te weten wat je er allemaal mee kunt doen.

Je kunt de hele plant gebruiken, wortel, bloem, bladeren en het steeltje.

Geneeskrachtige werking*

(*zie ook de disclaimer)

Wortel:
Stimuleert de lever, doet de galwerking wel 2-4 keer toenemen. Hierdoor geschikt voor leverklachten als migraine, huidaandoeningen, reuma en jicht, klachten aan gezichtsvermogen. Bij trage lever, obstipatie, diabetes, geelzucht, hoog chloresterol, galstenen.

Bladeren:
Deze stimuleren de nieren. Versterken en reinigen de blaas, nierstenen worden vergruisd en afgevoerd. Goed bij reuma en jicht.

Steel:
Met het melksap van de steel kun je wratten en likdoorns aanstippen, 2x per dag, 2 weken lang. Vaseline rondom likdoorn/wrat, om verbranding te voorkomen.

De steeltjes kun je in het voorjaar gebruiken als detoxkuur ter verbetering van de celstofwisseling. Let op; deze kuur kost je lichaam veel energie, dus je moet goed gezond zijn. De kuur ziet er als volgt uit:
Dag 1: eet 1 steeltje. Dag 2: 2 steeltjes. Dag 3: 3 steeltjes. Etcetera t/m 7 steeltjes. Dag 8: ook 7 steeltjes en dan elke dag 1 minder totdat je hebt afgebouwd naar 1 steeltje.

 

 

Eten & Drinken

Salade
Paardenbloem is heerlijk in salades en gezonder dan kropsla. Zo bevat paardenbloem meer vitaminen C en E en meer mineralen. De jonge blaadjes smaken het lekkerst. Door de bladeren eerst enkele minuten in het water te leggen, zal de smaak ook minder bitter worden. Je kunt de paardenbloemrozet ook afdekken met een bloempot o.i.d. je krijgt dan vanzelf molsla; zachtere blaadjes, lichter van kleur.

Gezonde blaadjes
Heb je na het eten gauw last van een opgeblazen gevoel? Eet dan na de maaltijd een blaadje van de paardenbloem. Of heb je een onzuivere huid? Eten van paardenbloemblaadjes zuivert het bloed.

Thee
Maak de thee bij voorkeur van de blaadjes plus de wortel, om de gezonde werking voor lever en nieren te krijgen. Goed bij reuma en jicht.

Dandelion koffie

Dandelion koffie kun je maken van de wortels. Deze drogen, de gedroogde wortels in stukjes snijden en dan roosteren. Vervolgens nog een beetje verkruimelen. Hierna overgieten met kokend water en je hebt surrogaatkoffie.

 

Paardenbloemsiroop/-jam
– ca 100 paardenbloemhoofdjes
– 1 biologische citroen
– 1 kg suiker (of geleisuiker)
– schoongekookte flessen of potjes

Pluk ongeveer 100 paardenbloemen (zonder de steeltjes). Doe dit vanaf schone grond, minimaal 200 meter vanaf waar autos langs rijden i.v.m. fijnstof en verontreiniging. Pas op: het sap van de steeltjes veroorzaakt zwarte vlekken op je huid en kleren.

Snij de groene deeltjes van de bloemen en spoel de bloemen kort af.
Doe de bloemen in 1 liter water, voeg 1 citroen in stukjes gesneden toe. Breng het water aan de kook en laat 10 minuten door koken. Laat vervolgens afkoelen en 1 dag staan.

Hierna zeef je het water af; zet een vergiet op een pan, leg een schone theedoek in het vergiet en giet het paardenbloem mengsel hierop uit. Als al het vocht in de pan gelopen is, wring je de theedoek nog even uit zodat de smaak goed in het sap zit. Kijk hoeveel vocht er over is: per 100 ml voeg je 100 gram suiker toe. Hierna kook je het sap nogmaals op. Roeren totdat de suiker helemaal opgelost is. Hierna giet je het in een fles of potjes die je van tevoren hebt schoongekookt.

Je kunt de siroop met water aanmengen, maar ook onverdund door de yoghurt op brood of pannenkoek gebruiken. Wil je jam maken, gebruik dan geleersuiker in plaats van gewone suiker.

Mentaal beeld

Omdat veel kruiden meerdere geneeskrachtige eigenschappen hebben en er meerdere kruiden geschikt zijn voor bepaalde klachten, is het bij de keuze van het juiste kruid altijd handig altijd om ook te kijken naar het mentale beeld horend bij het kruid. Het mentale beeld wat bij de paardenbloem hoort, is van mensen die veel boosheid met zich meedragen of altijd snel boos worden, met weinig zelfinzicht.

Wat ik zelf zo bijzonder vind aan de paardenbloem, is dat er zoveel soorten van zijn en dat de soort afhankelijk is van de grond waarop hij groeit. Zo kan het zaadje van de ene soort, veranderen in een andere soort, als het op een andere grondsoort valt.Verder hebben paardenbloemen penwortels, maar deze splitst zich als bijvoorbeeld een steen in de weg zit.

Deze bijzondere eigenschappen van de paardenbloem staan voor mij symbool voor het aanpassingsvermogen wat de paardenbloem geeft aan de mens.
En naast het galstimulerende (galspugende) vermogen van de paardenbloem, dus zo mooi passend is bij het mentale beeld.

*Disclaimer:
De in deze blog gegeven informatie en raadgevingen dienen als algemene richtlijnen voor het gebruik van kruiden en planten en richten zich niet specifoek op individuele mensen of hun omstandigheden.
De schrijfster van deze blog kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die direct of indirect voortkomt uit het incorrecte gebruik van plantenmiddelen of de verstrekte informatie.
Raadpleeg bij ernstige of chronische klachten altijd eerst een arts.
Behandel jezelf evenmin wanneer je medicijnen gebruikt of een therapie of kuur volgt.

Bronnen:
Kruidenboek Ingrid Kropf, Eigen aantekeningen en inzichten. Internet: etenuitdevolkstuin.

© Mooi in Balans

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *