Begin dit jaar heb ik me ingeschreven voor de inscholing van de Dr. Hauschka Lichaamsbehandeling. Deze lichaamsbehandeling is exclusief ontwikkeld voor de Dr. Hauschka Therapeut. En hoewel een flinke tijdsinvestering, wilde ik deze behandeling graag leren als mooie aanvulling op de behandelingen in mijn praktijk en als verdieping op het Dr. Hausschka therapeutschap.

Eind maart is het dan zover. Een feestje om weer bij Dr. Hauschka in Rijswijk te zijn, weer les te krijgen van wandelende encyclopedie Marie-Louise, en om weer nieuwe collega’s te ontmoeten.
Voorin mijn trainingsmap staat als omschrijving van de Lichaamsbehandeling:

Zich aangeraakt voelen 
Als door golven bewogen 
In een ritmische beweging
Door bewuste handen warm en diep

En inderdaad; hoe anders is deze behandeling dan de klassieke massage. Want er wordt niet op de spieren gewerkt maar op de lymfe. Er mag absoluut  geen manipulerende druk worden uitgeoefend, er is alleen sprake van ‘contact’. Want de lymfe moet worden afgevoerd en lymfeweefsel is zo losmazig dat je het al snel dicht drukt. Ook ritme is belangrijk,  want ga je te snel of te langzaam, dan pak je de lymfe nóg niet mee.

We oefenen de grepen, de juiste druk en het ritme op zand, water en zijden doeken. Het zand moet bepaalde figuren gaan vertonen, het wateroppervlakte moet aan je handpalmen blijven ‘kleven’ en de zijde moet ‘voor je uit golven’. Want zoals het zand, water en de zijde zich gedragen, zo gedraagt het huidweefsel zich straks ook onder onze handen. En hoewel de massage  er zo op het eerste gezicht heel zacht en nogal ineffectief uitziet, gaan de aanrakingen toch heel diep. Zo ervaar ik als ik zelf model lig.

Vijf dagen duurt het eerste deel van deze opleiding. En na afronding van die vijf dagen ben ik diep geroerd; want ik besef wat voor bijzondere behandeling ik hiermee in handen heb. Hierna volgt een periode van drie maanden oefenen in de eigen praktijk met cliënten en hiervan casussen maken. En ik sta versteld van de effecten van deze behandeling.

Daarna volgt het laatste trainingsgedeelte van drie dagen.
Bij het bespreken van de casussen blijkt de diepe impact die deze zachte behandeling op zowel ons therapeuten, als op de behandelde cliënten  heeft gehad. Ik vertel én hoor succes stories over verminderde pijnklachten, loslaten van verkrampingen of verkregen inzichten. En hoe groots is dat; minder pijn! Loslaten! Verkregen inzichten die rust, orde en innerlijk evenwicht en hernieuwde levensmoed geven! En dat door deze zo ogenschijnlijk zachte behandeling. Die toch zoveel in beweging zet. Dat is de kracht van zachtheid…..

Reacties (1)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *